Waarom een niet-perfecte foto eigenlijk perfect is

Perfecte plaatjes. In tijdschriften, op reclameborden maar ook steeds meer op social media komen perfecte foto’s voorbij. Vaak geven deze foto’s een vertekend beeld, want hoe perfect is deze foto nu eigenlijk, als het helemaal niet weergeeft wie de persoon eigenlijk is?

❊❊❊

Zoals je weet ben ik fotografe die spontaniteit onwijs hoog in het vaandel heeft. Het is mijn missie om jullie vast te leggen zoals jullie écht zijn. Voor mij geldt dus dat een perfecte foto pas perfect is als het die spontaniteit en puurheid bevat en ik hoop natuurlijk dat jullie die visie delen of dat ik jullie kan overhalen met mijn werkwijze in deze blog.

Ik krijg bij een shoot wel eens de vraag/opmerking: “Vertel maar hoe we moeten staan”. En dat is nou precies hoe ik niet werk. Voor de camera staan is voor velen niet iets wat dagelijks gebeurd en kan daardoor ook een spannende ervaring zijn. “Is deze houding wel fotogeniek?” “Heb ik zo geen onderkin?” “Wat zou .. van deze foto vinden..?” Probeer het los te laten! Vaak praat je jezelf onzekerheid aan terwijl het nergens voor nodig is.

❊❊❊

Even terug naar mijn missie: jullie vastleggen zoals jullie écht zijn. Je begrijpt na de vorige alinea wellicht dat ik je dus niet geposeerd neerzet en roep “Cheese!”, vaak maakt dat de onzekerheid alleen maar erger omdat je meerdere seconden geforceerd moet blijven staan. Ik werk daarom met opdrachtjes; ja, je leest het goed… Jullie worden aan het werk gezet tijdens een fotoshoot. Ik zorg er voor dat ik jullie al knuffelend, schaterlachend en onwijs lief op de foto krijg.

Hoe? Dat verklap ik natuurlijk niet totdat ik jullie op een prachtige locatie tref om jullie liefde vast te leggen ♥ Maar wat ik jullie zeker kan beloven: saai zal het niet zijn!

De loveshoot van Clyde & Tosca gebruik ik graag als voorbeeld om je te laten zien hoe divers foto’s kunnen worden en hoe leuk het is om jezelf op verschillende manieren terug te zien.

Hopelijk zie ik jullie snel!

Spontane fotoshoot in Ede
Spontane fotoshoot in Ede

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *